Waarom een nieuw kinderboek in Nederland?

Waarom een nieuw kinderboek in Nederland en waarom voorlezen?


Schrijfster Chantal vertelt meer over waarom zij een nieuw kinderboek in Nederland op de markt heeft gebracht en waarom zij schrijven voor kinderen zo leuk vindt.

“Met dit boek wil ik kinderen helpen op een leuke manier te leren lezen.
Ik wil ze de gelegenheid bieden om spelenderwijs en ongedwongen de eerste stappen te zetten naar het leren lezen.”

Voorlezen

  • Lettertjes en woorden herkennen
  • ‘Zoek en vind’ spelen
  • Rust ervaren door bewezen kleurgebruik, om foutjes te maken en juist
    ook om dingen goed te doen.

Voorlezen speelt een belangrijke rol in het leren lezen. Als je als ouder het interactief doet en er zelf ook wat plezier aan beleeft, werkt dat motiverend. 

Mijn dochtertje heeft mij geinspireerd en geeft mij vaak ook een beetje ‘mama-moed’. Krijg jij dat ook weleens van je kinderen?

Ik beschouw mijzelf als een eenvoudig en gezegend mens, die sinds kort haar dromen najaagt.

Met wat geleende moed van mijn prachtkind.’

Lees, luister of print Rik en Bram ontmoeten een Astro Marshmallow!

 

Wat is het belang van voorlezen bij kinderen?

In deze blog hebben we het over het belang van voorlezen.
In het eerste levensjaar horen kinderen gemiddeld 30 miljoen woorden.

Dat is … nou ja, veel geklets.

Deze vroege communicatie is van vitaal belang voor de ontwikkeling en het leren. Het stelt kinderen in staat te leren over hun wereld en zich uit te drukken door middel van spraak.

Wat is het belang van voorlezen bij kinderen?
Naarmate kinderen groeien, begrijpen ze meer dan ze kunnen zeggen. Ze hebben vragen en gedachten die ze misschien niet in woorden kunnen uitdrukken. Voorlezen is een manier om hen daarbij te helpen.

Het is een geweldige manier om samen tijd door te brengen en te genieten van de schoonheid van literatuur. 

Het is ook een goede manier voor ouders om hun kinderen kennis te laten maken met nieuwe woorden en concepten. Voorlezen geeft kinderen de kans om taal in context te horen en helpt hen hun eigen woordenschat te ontwikkelen.

Voorlezen aan kinderen is een van de belangrijkste dingen die je als ouder, leerkracht of verzorger kunt doen. Als je geen tijd hebt om je kinderen elke dag voor te lezen, zijn er genoeg andere manieren om hen te leren lezen.

Het helpt kinderen te leren hoe taal werkt en hoe verhalen in elkaar zitten. Het helpt ook om een woordenschat op te bouwen en mondelinge taalvaardigheden te ontwikkelen die hen later zullen helpen om zelf betere lezers te worden.

Kinderen die opgroeien met boeken om zich heen, raken eraan gewend woorden op papier te zien en door anderen te horen spreken.
Dit maakt het makkelijker voor hen als ze later zelf proberen te lezen.

3 voordelen van het voorlezen aan je kinderen

 

Voorlezen aan je kind is een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Het helpt je kinderen bij hun taal- en leesontwikkeling en bij het leren over de wereld om hen heen. Het is ook een geweldige manier om samen speciale tijd door te brengen en samen van boeken te genieten.

Het geeft kinderen inzicht in de structuur van verhalen. Wanneer je voorleest, kan je stoppen en bespreken wat er tot nu toe is gebeurd of wat er hierna zou kunnen gebeuren.

Want dat helpt kinderen te begrijpen hoe verhalen werken en voorspellingen te doen over wat er hierna in het verhaal zou kunnen gebeuren. Dus kan het helpen bij het ontwikkelen van redeneervaardigheden zoals analyse, synthese en evaluatie.

Voorlezen stelt de voorlezer in staat emoties uit te drukken door middel van de toon van de stem of de gezichtsuitdrukking, waardoor kinderen emoties beter begrijpen dan wanneer ze alleen mondeling worden voorgelezen.

Het helpt de woordenschat van jonge kinderen op te bouwen. Tijdens het voorlezen worden verschillende woorden geïntroduceerd die vervolgens met het kind kunnen worden besproken en gebruikt in hun eigen spraak en schrift.

Zo kan het vertrouwen in het gebruik van nieuwe woorden vergroten. 

  • Kinderen leren hoe verhalen in elkaar zitten door naar je te luisteren. Dit helpt ze als ze zelf gaan lezen.
  • Het helpt hen te begrijpen hoe verhalen in elkaar zitten.
  • Kinderen leren ook nieuwe woordenschat uit boeken, wat hen helpt hun spreekvaardigheid te ontwikkelen.

Voorlezen geeft ouders de gelegenheid hun kinderen goed leesgedrag aan te leren.

Als kinderen zien dat hun ouders genieten van boeken en praten over wat ze gelezen hebben, moedigt dit ze aan om zelf meer te willen lezen.

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Voorlezen voor je kinderen is om verschillende redenen van waarde en belangrijk omdat:

Waarom is voorlezen zo belangrijk met Rik en Bram kinderboek?

  • Kinderen kunnen oefenen met nieuwe woorden, waardoor ze hun woordenschat kunnen vergroten.
  • Kinderen van verhalen kunnen genieten voordat ze zelf kunnen lezen.
  • Kinderen leren hoe drukwerk eruitziet, en hoe het klinkt als het hardop wordt voorgelezen.

Een van de leukste dingen die wij als ouders kunnen doen, is voorlezen aan onze kinderen.

Voorlezen is een prachtige manier om een band op te bouwen, hun liefde voor boeken te stimuleren en hun taalvaardigheid te verbeteren.

Het is ook zoals hierboven eerder benoemd is ook een geweldige manier om de tijd samen door te brengen op lange reizen of tijdens rustige momenten thuis.

Het kan kinderen ook helpen belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals voorlezen, taal- en woordenschatontwikkeling, begrip en vloeiendheid.

 

Aandacht en tijd

Voorlezen staat gelijk aan aandacht en tijd samen. Het is om vele redenen belangrijk. Als je jouw kind voorleest, deel je tevens een speciaal moment met je kind.

Je brengt tijd door met je kind en geeft het onverdeelde aandacht. Dat schept weer vertrouwen en zekerheid bij je kind.

Voorlezen geeft je de gelegenheid om goed leesgedrag te modelleren. Denk daarbij aan het gebruik van leestekens en het volgen van tekst.

Voorlezen stelt ouders en kinderen in staat samen van boeken te genieten en helpt kinderen (en ouders) zich verbonden te voelen.

Geletterheid bij kinderen

Geletterdheid bij kinderen met Rik en Bram kinderboek prentenboek

Het is ook een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van geletterdheid bij jonge kinderen. Met voorlezen oefenen kinderen luistervaardigheden die ze later nodig hebben als ze zelfstandig gaan leren lezen.

Kinderen kunnen ook leren over verschillende soorten verhaalelementen zoals karakter, setting en plot door te luisteren naar verhalen die worden voorgelezen door volwassenen of oudere broers en zussen.

 

 

 

Hoe leert jouw kind meer

over de wereld om zich heen?

Hoe leert jouw kind meer over de wereld om zich heen? Hoe vormt jouw kind een mening? Lezen is een groot onderdeel van de sociale ontwikkeling, het helpt bij de cognitieve ontwikkeling en lezen helpt ze te begrijpen wat verschillende woorden betekenen en hoe ze worden gebruikt.

Want er komt een punt in tijd dat je kind zich bewuster wordt van de wereld om zich heen.

Je kind heeft het gebruikelijk sociale contact op school, de bso of met vriendjes en vriendinnetjes. Daar leert een kind dat er meer is dan alleen zichzelf. Vriendjes en vriendinnetjes reageren op woorden, gedrag en gevoelens.

Maar er spelen meer ‘momenten’ af in groepsdynamiek. In deze basisschool periode vindt de sociale ontwikkeling plaats.

 

Springplank voor (goede) gesprekken met je kinderen

Springplank voor goede gesprekken met je kinderen

Verhalen kunnen worden gebruikt als springplank voor goede gesprekken
over echte situaties of gebeurtenissen in hun leven (bijvoorbeeld: “Ben je weleens boos of verdrietig?”).

Het biedt kinderen de kans om hun verbeelding te laten groeien. De beelden die door de woorden ontstaan, helpen kinderen hun woordenschat, kritisch denkvermogen, probleemoplossend vermogen en zelfs rekenvaardigheid te ontwikkelen.

Als ouder kan je een grote rol spelen in de opvoeding van je kind. Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is je kind voorlezen.

 

De voordelen van voorlezen

Voorlezen heeft veel voordelen voor kinderen. Het helpt ze te leren luisteren, op te letten en hun ideeën over te brengen. Voorlezen bouwt ook een woordenschat op en maakt lezen leuker voor kinderen.

Het geeft je ook de gelegenheid om kwalitatieve tijd met je kinderen door te brengen, wat vooral belangrijk is voor kinderen die geen broers of zussen of andere kinderen in hun leven hebben met wie ze regelmatig kunnen spelen.

Wanneer moet je voorlezen?

Wanneer moet je voorlezen? Dat is een vraag die vaak wordt opgezocht door ouders. Voorlezen is iets wat elke dag gedaan moet worden – al is het maar een paar minuten per keer.

Het is belangrijk dat voorlezen deel blijft uitmaken van je dagelijkse routine, zodat het een onderdeel wordt van je gezinsleven en niet iets wat alleen gebeurt als er extra tijd beschikbaar is of tijdens “speciale gelegenheden”.

Hoe vaak moet je voorlezen?

De American Academy of Pediatrics raadt ouders aan hun kinderen elke dag voor te lezen tot ze 5 jaar oud zijn, minstens 15 minuten per dag na de leeftijd van 6 maanden en minstens 20 minuten per dag na de leeftijd van 2 jaar.

Voorlezen is een van de beste manieren om kinderen te helpen leren lezen. Het is ook een bijzonder moment voor jou en je kind.

Het geeft je ook de kans om je favoriete boeken met je kind te delen en samen over het verhaal te praten. Het helpt tevens kinderen nieuwe woorden te leren, hun taalvaardigheid te ontwikkelen en te begrijpen.

Bovendien biedt voorlezen ouders de gelegenheid om hun kinderen goede leesgewoonten aan te leren door te wijzen op het belang van verbuiging, expressie en interpunctie om woorden tot leven te brengen.

 

6 handige tips om het voorlezen nog leuker te maken!

1. Kies boeken die je kind interesseren. Laat je kind helpen bij het kiezen van boeken door ze samen door te nemen.

Als er iets is dat hij of zij wil dat je voorleest, probeer het dan eerst uit, zodat je weet of het zijn of haar interesse zal vasthouden.
De bibliotheek biedt ook veel mogelijkheden om het juiste boek voor je kind te vinden.

2. Kies boeken die passen bij de leeftijd. Voor veel boeken kan je online of in de boekhandel leesniveaus vinden.

3. Zorg ervoor dat je kind comfortabel zit. Als hij of zij moe of hongerig is, is het misschien niet het beste moment om samen te lezen.

4. Zoek een rustige plek waar je niet wordt afgeleid door televisieprogramma’s of rinkelende telefoons. Kruip samen op de bank of in bed, zodat jullie allebei comfortabel en dicht genoeg bij elkaar zitten om je stem niet te hoeven verheffen als je voorleest.

5. Moedig de vragen van je kind over het boek aan door hem of haar vragen te stellen over wat er in het verhaal gebeurt en waarom de personages doen wat ze doen.

Want dat helpt bij het opbouwen van begripsvaardigheden en taalontwikkeling, omdat het kinderen helpt nieuwe woorden te leren via contextaanwijzingen in gesprekken over wat er in het verhaal gebeurt.

6. Voorlezen aan kinderen is een geweldige manier om samen tijd door te brengen, en het kan hen helpen van lezen te leren houden. Hoe meer je met hen leest, hoe meer ze zelf zullen willen lezen.

Met veel zorg heb ik deze blog over leesplezier bij kinderen geschreven. Daarom hoop ik dat je wat bruikbare tips en weetjes hebt gelezen.

Heb jij zelf nog leuke tips over hoe je het plezier in lezen kan vergroten bij kinderen?
Laat het me vooral weten en stuur een e-mailtje naar chantal at rikenbram.nl

Volg rikenbram_kinderboek op Facebook, Instagram en TikTok voor al het laatste nieuws!

 

The Rae Agency Publisher Rik en Bram © 2022|All Rights Reserved|Privacy Policy| Algemene Voorwaarden The Rae Agency
KVK-nummer: 86731882|BTW nummer: NL004303431B26|IBAN: NL81KNAB0508202787