Waarom is plezier
in lezen belangrijk?
Waarom is plezier in lezen belangrijk?
Een van de vragen die ouders zoals wij regelmatig intypen op een zoekmachine.
Er wordt tegenwoordig zelfs al over een leescrisis onder jongeren gesproken. Schrijver Kluun werd daar recentelijk over geinterviewd
door NPO Radio 2.
Juist hierom, om ervoor te zorgen dat onze kinderen weer goed kunnen lezen, is leesplezier bij onze kinderen die net leren lezen op duurzame manier zo ontzettend belangrijk.
Door interactief te lezen, door zelf plezier te maken bij het voorlezen en door jouw kinderen keuzes te geven voelen kinderen betrokken. Vraag om hun mening, waar denken zij dat een verhaal over gaat?
Wij hebben onze vrolijke vriendjes en vriendinnetjes ook om hun mening gevraagd over het leukste kinderboek
Rik en Bram ontmoeten een Astro Marshmallow!
Lees hier meer over het leukste kinderboek!
Waarom wil je als ouder het leesplezier
van jouw kinderen bevorderen?
Waarom wil je als ouder het leesplezier van jouw kinderen bevorderen? Één van de beste dingen die je als ouder doen voor de sociale ontwikkeling van je kind is het bevorderen van het plezier in lezen.
Lezen is een essentiële vaardigheid die kinderen helpt te leren communiceren en de wereld om hen heen te begrijpen. Het helpt ze ook kritisch denkvermogen te ontwikkelen en moedigt aan om onderwerpen te verkennen die ze interesseren.
Want al deze zaken zijn cruciaal voor het opbouwen van sterke relaties met vrienden en familieleden en bereiden je kind voor op succes in het latere leven. Het helpt bij het ontwikkelen van bruikbare kwaliteiten. Een greep uit de kwaliteiten zijn waaronder maar niet uitsluitend:
- Langere tijd concentreren
- De fantasie gebruiken
- De verbeelding stimuleren
- Het sterker maken van het geheugen
- Het leggen van verbanden
Speel je als ouder een rol
in het leesplezier
van je kind?
Speel je als ouder een rol in het leesplezier van jouw kind? En zo ja, hoe dan precies? Lezen zelf is een geweldige manier om een band met je kinderen op te bouwen en hen te helpen hun leesvaardigheid te ontwikkelen.
Uit onderzoek is gebleken dat de betrokkenheid van ouders – ouderbetrokkenheid thuis het verschil maakt.
Zo blijkt uit een publicatie van het HVA dat ouderbetrokkenheid al op jonge leeftijd direct van invloed op de schoolprestaties en het sociale gedrag van kinderen. Die invloed wordt geconstateerd op doorzettingsvermogen, receptieve woordenschat en probleemgedrag in de groep (Fantuzzo et al., 2004).
Ook blijkt ouderbetrokkenheid bij te dragen aan het vertonen van positief gedrag door kinderen ten opzichte van leeftijdsgenoten en volwassenen en op een positieve attitude ten aanzien van leren (McWayne et al., 2004).
Indirect hangt ouderbetrokkenheid positief samen met lagere doublurecijfers, minder schooluitval, hogere onderwijsrendement-cijfers en meer deelname aan Vervolg-onderwijs (Hoover-Dempsey et al., 2005).
In de basisschoolleeftijd is het effect van ouderbetrokkenheid op de ontwikkeling van kinderen groter dan het effect dat wordt veroorzaakt door het verschil in de kwaliteit van scholen (Desforges & Abouchaar, 2003).
Kan je liefde voor
lezen aanleren?
Kan je liefde voor lezen aanleren? Als ouder kan jij je kind op vele manieren helpen om van jongs af aan een liefde voor lezen te ontwikkelen. Drie concrete tips:
- Lees elke dag. Dit helpt hen om lezen te associëren met positieve emoties en ervaringen. Je hoeft niet een uur achter elkaar te lezen; 10 minuten per dag maakt al een verschil!
- Zorg ervoor dat het boek geschikt is voor de leeftijd en interessant is voor je kind, zodat het steeds terug wil komen voor meer. Als het niet interessant genoeg is, zullen ze het niet willen lezen.
- Maak ook eens gebruik van de verteluurtjes in de bibliotheek of boekhandel, waar veel verschillende boeken beschikbaar zijn, zodat ze kunnen kiezen wat ze het leukst vinden!
Je kind kan dan zijn favoriete personages, plotlijnen en genres kiezen, zodat hij of zij iets kan vinden dat het beste bij zijn of haar interesses past.
Dus je hoeft niet als een leraar naast je kind te zitten. En jouw kennis over wat jouw kind moet leren is geen voorwaarde om je kind te kunnen stimuleren.
Het geven van een aantal basisvoorwaarden helpt jouw kind al in het leren lezen en het plezier hebben in lezen. Daarom lees je hieronder nog drie praktische tips:
- Leer je kind een vast ritme en routine aan. Zo weet je kind wat het kan verwachten en wat er van ze verwacht wordt.
- Positieve aandacht is de beste aandacht. Minimaliseer afleiding en moedig je kind met bijvoorbeeld PBS.
- Lezen doe je samen: ‘Children are made readers on the laps of their parents’ – auteur Emilie Buchwald.
Hoe leert jouw kind meer
over de wereld om zich heen?
Hoe leert jouw kind meer over de wereld om zich heen? Hoe vormt jouw kind een mening? Lezen is een groot onderdeel van de sociale ontwikkeling, het helpt bij de cognitieve ontwikkeling en lezen helpt ze te begrijpen wat verschillende woorden betekenen en hoe ze worden gebruikt.
Want er komt een punt in tijd dat je kind zich bewuster wordt van de wereld om zich heen.
Je kind heeft het gebruikelijk sociale contact op school, de bso of met vriendjes en vriendinnetjes. Daar leert een kind dat er meer is dan alleen zichzelf. Vriendjes en vriendinnetjes reageren op woorden, gedrag en gevoelens.
Maar er spelen meer ‘momenten’ af in groepsdynamiek. In deze basisschool periode vindt de sociale ontwikkeling plaats.
Start het bevorderen van het
leesplezier: Een ‘window of opportunity’
Je kind begint inzicht te krijgen in gevoelens en gedachten van de mensen om zich heen
en gaat daarop reageren. Het kan zijn dat je kind vaker moe is, wat vaker gefrustreerd is, meer huilt, of juist vaker bang is.
Ook thuis leert een kind op een bepaalde leeftijd dat er meer is dan alleen het zelf. Het begint vragen te stellen en neemt veelal leergierig informatie tot zich: de window of opportunity. Het telt steeds vaker en gaat letters en woorden te herkennen. Hij of zij zingt liedjes, vertelt zelfbedachte verhalen of probeert verhalen na te vertellen.
Je kind ontwikkelt zich aan de lopende band door.
Hoe bevorder je
duurzaam leesplezier?
Hoe bevorder je duurzaam leesplezier? Dat kan door op het juiste moment de juiste handvatten aan te bieden. Tijdens de periode dat jouw kind de sociale en cognitieve ontwikkeling doormaakt is het een mooie gelegenheid om een kind te helpen. Zo legt jouw kind een stevige basis om goed en begrijpend te lezen en je helpt bij het leggen van een basis in leesplezier.
Want later zal hij of zij er later profijt van hebben: omdat je overal moet kunnen lezen, begrijpend kunnen lezen. Dus denk aan de loopbaan of bij het lezen van contracten, bij zelfontwikkeling, studiemogelijkheden, geschiedenis en meer, maar hij of zij kan zich ook fijn ontspannen bij het lezen van een goed boek… dat is pas daadwerkelijk leesplezier hebben.
Betrokkenheid maakt veelal
het plezier hebben
in lezen
Betrokkenheid maakt veelal het plezier hebben in lezen. Het is belangrijk te onthouden dat het niet alleen te maken heeft met het kiezen van boeken die je kind leuk vindt – het gaat er ook om ervoor te zorgen dat je kind zich niet verveelt!
Als ze voortdurend moeite hebben met een boek of het moeilijk vinden om het te volgen, zullen ze het lezen gaan vrezen in plaats van ernaar uit te kijken.
Daarom raden wij aan boeken te zoeken met boeiende personages of interessante onderwerpen (zoals dieren), zodat je kind betrokken blijft terwijl het nieuwe vaardigheden leert.
Het heeft invloed op het welbevinden van een kind en zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen toeneemt. Een kind raakt gemotiveerd en voelt mee.
Als het leuk is en je kind positief en geduldig wordt gestimuleerd bij het leren lezen heb je ook een tevreden kind. Als je ergens goed in bent, dan doe je het vaak ook met plezier.
Geef je kind invloed en controle
Geef je kind invloed en controle: Natuurlijk kiezen ze zelf boeken uit. Maar vraag ook waarom hij of zij dat boek heeft uitgekozen? Vraag waar het verhaal over gaat voordat jullie samen gaan lezen. En bepaal achteraf of dat ook zo was.
We hebben het al eerder hierboven benoemt, maar een andere manier om ervoor te zorgen dat je kind met plezier leest, is door regelmatig “voorleestijd” in te lassen waarin het zelf een boek uit de bibliotheek of boekenwinkel mag kiezen.
Zo kunnen ze de eigen vaardigheden oefenen in een omgeving met weinig druk, waar niemand ze zal veroordelen als ze iets niet meteen begrijpen.
Maak er een leuk en regelmatig moment van; een kopje thee, een lekker koekje, gezellig saampjes op de bank. Lach, neem je voor om het even met onverdeelde aandacht te doen, en vergeet even de dingen die je nog moet doen. Wees erbij, in het hier en nu.
Toon oprechte belangstelling. Want goed voorbeeld doet volgen. Als jij je kind laat zien dat het hier en nu bij het lezen een logische stap is, dan is de kans groot dat je kind er ook een moment voor vrijmaakt.
Als je met je kind leest, is het belangrijk dat het zich op zijn of haar gemak voelt. Zorg ervoor dat ze de woorden duidelijk kunnen zien, en als ze willen dat je harder of langzamer leest dan normaal, doe dat dan. Versnel, vertraag, animeer.
Het optimaliseren van leren lezen
Het optimaliseren van leren lezen: hieronder krijg je drie praktische tips om het leren lezen te stimuleren:
Iets leren, en in dit geval leren lezen is vaak effectief als je meerdere zintuigen gebruikt in het proces. Het helpt als je het proces een aantal keer (naar mijn mening op korte termijn) herhaalt.
Prikkel de zintuigen om makkelijker te leren en zet het brein om in de ‘leermodus’.
- Horen: lekker meeluisteren. Nog beter is als het verhaal spannend, leuk of mooi is, want dan komt er emotie bij kijken. Daar gaat je brein van aan.
- Zien: lettertjes uitlichten, woorden herkennen. Hoe wissel je af tussen hoofdletters en kleine letters?
- Doen: laat je kind meelezen met de vinger.
- Herhalen, herhalen, herhalen.
Met veel zorg heb ik deze blog over leesplezier bij kinderen geschreven. Daarom hoop ik dat je wat bruikbare tips en weetjes hebt gelezen.
Heb jij zelf nog leuke tips over hoe je het plezier in lezen kan vergroten bij kinderen? Laat het mij weten!
Volg rikenbram_kinderboek op Facebook, Instagram en TikTok voor al het laatste nieuws!
Locatie
1506 CK
Zaandam, Nederland
Contact
Chantal at
theraeagency.nl
The Rae Agency Publisher Rik en Bram © 2022|All Rights Reserved|Privacy Policy| Algemene Voorwaarden The Rae Agency
KVK-nummer: 86731882|BTW nummer: NL004303431B26|IBAN: NL81KNAB0508202787