Wat is een leuk kinderboek?

Rik en Bram ontmoeten een
Astro Marshmallow!

Wat is een leuk kinderboek? Welk kinderboek moet je hebben gelezen? Wat zijn de leukste kinderboeken? Welk kinderboek is het populairst? Het zijn echt bekende vragen van ouders.

Je zoektocht eindigt hier! Rik en Bram is een vrolijk verhaal dat gaat over avontuur en vriendschap. Het kinderboek is een leuk kado voor verjaardagen, Sinterklaas, Kerst of als leuk voorleesboek.

Beluister hieronder het verhaal en lees de synopsis!

 

SYNOPSIS


Regenboogje Rik en Bliksempje Bram spelen in de

sterrentuin van oma en opa Wolk.

Terwijl zij genieten van een lekker koekje zien ze in de verte iets vallen en zien zij plotseling een wolkje van wolkenstof met twee benen in de lucht!

Snel vliegen de vriendjes samen naar de plek en
ontmoeten daar een nogal vreemde… marshmallow.

Ontdek samen met Regenboogje Rik en Bliksempje Bram wat die vreemde marshmallow toch bij hen in de wolken doet?

 

Voorlezen, leesplezier, leukste kinderboek, beste kinderboek

  • Laagdrempelig letters oefenen

  • Woordherkenning
    oefenen

  • Grappige ‘zoek en vind‘ element

  • Leren lezen
    op eigen tempo
  • Go Kids met populaire kindvriendelijke tips,
    uitjes en shops kiest ook Rik en Bram!

    Lees meer over het beste
     prentenboek!

Hoe bouw je de
leukste
kinderboeken
bieb thuis?

 Zijn jullie ook al aan het bouwen aan een leuk kinderboeken bieb thuis? Bouw je allerleukste kinderboeken bieb thuis

 Je kind is waarschijnlijk dol op leuke en kleurrijke boeken die ze kennis laten maken met de wereld om zich heen. Maar als ouder wil je jouw kind ook alvast een beetje vooruithelpen met leren lezen.

Hoe doe je dat zonder dat een kind zich gedwongen voelt of erger nog, er afkeer van krijgt?
Kinderboeken zijn een essentieel onderdeel van het leven van elk kind. Wat je kind ook leuk vindt –
of het nu dinosaurussen, superhelden of monsters zijn – er is altijd wel een boek dat hem of haar helpt er meer over te leren.

Boeken
collectie:
jong geleerd
is oud gedaan

Als ouder wil je je kind de best mogelijke start geven. Eén manier om dat te doen is door leuke kinderboeken te lezen vanaf jongs af aan. Terwijl je de leukste kinderboeken aan het verzamelen bent, en een persoonlijke kinderbieb aan het bouwen bent, leert je kind van alles.

Lezen helpt kinderen hun taalvaardigheid te ontwikkelen en leert hen ook lezen in het algemeen. Bovendien zijn er een aantal educatieve boeken die je kind kunnen helpen bij het leren over onderwerpen waarmee het op jonge leeftijd misschien nog niet vertrouwd is. Als je bijvoorbeeld een kind hebt dat net is toegelaten tot de kleuterschool en binnenkort naar school gaat, dan kun je overwegen om hem of haar een boek te geven over hoe het leven eruit zal zien als ze naar school gaan.

Maar ook is het belangrijk dat je afwisseling aanbiedt. Laat je kind vooral zijn fantasie en creativiteit gebruiken door boeken met magische verhalen.

 

Wat zijn leuke
kinder
boeken?

Een vraag die menig oude zichzelf stelt: wat zijn leuke kinderboeken? Bij het aanschaffen van een nieuw kinderboek houd je als ouder natuurlijk rekening met de voorkeuren van je kind. Hier krijg je geen lijsten te zien, want die blogs zijn er genoeg. Hier lees je waar je het best op kan letten als je kinderboeken zoekt.

Want hoe help je je kind verder op weg bij het proces van het daadwerkelijk leren lezen?

Dat kan onder andere door laagdrempelige oefeningen aan te bieden die spelenderwijs herhaalt kunnen worden. Want het juiste kinderboek kan een echte schat zijn voor je gezin, en het kan je zelfs helpen de dag door te komen. Je kan online een verscheidenheid aan leuke kinderboeken vinden, maar het kan moeilijk zijn om er een te vinden die goed werkt voor je kind.

Spelenderwijs
leren lezen?

Kinderen leren veelal lezen door te spelen.
Dat is de conclusie van een studie waaruit blijkt dat het leren lezen van kinderen wordt beïnvloed door de leeftijd waarop zij kennismaken met boeken en de tijd die zij ermee spelen.

Spelenderwijs leren lezen met Rik en Bram kinderboek tips

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, volgde meer dan 400 kinderen van hun geboorte tot hun vijfde, op zoek naar een verband tussen de leesgewoonten van hun ouders en hun vroege leesvaardigheid. De onderzoekers ontdekten dat kinderen die op jonge leeftijd boeken kregen, doorgaans hogere scores behaalden op leestests.

“Onze bevindingen suggereren dat de vroege boekervaringen van kinderen een rol kunnen spelen in de latere taalontwikkeling,” aldus hoofdauteur Dr. Dana Suskind, die de studie uitvoerde toen zij werkzaam was aan de University of Michigan School of Education.

 

5 tips om een
leuk
kinderboek
uit te kiezen

Want wat maakt het ene boek beter dan het andere? Hoe weet je welke boeken je tijd en geld waard zijn? Kinderboeken zijn namelijk een geweldige manier om kinderen aan te moedigen om te lezen.

Hier zijn 5 tips om de beste en leukste educatieve kinderboeken voor je kind te kiezen:

1. Je wilt iets dat hun interesse vasthoudt. Als je een boek over rotsen bekijkt, zorg er dan voor dat het niet alleen maar zwarte bladzijden met witte tekst zijn (tenzij het zo hoort). Je wilt kunst die interessant is, illustraties die leuk en kleurrijk zijn, en tekst die lekker wegloopt

2. Je wilt een leuk kinderboek dat ze nieuwe woorden leert- en woorden die ze later in hun leven ook echt zullen gebruiken (zoals namen van dieren of planten).

3. Zoek leuke kinderboeken uit die zowel een leuk verhaal hebben maar ook al wat laagdrempelige oefeningen aanbiedt, zoals het uitlichten van letters en woorden. Wordt er bijvoorbeeld wat extra aandacht gegeven aan hoofdletters en kleine letters? Is het boek interactief? Of zit er misschien ook een ander speelelement in het verhaal?

4. Lees recensies van andere ouders die het boek met hun kind hebben gelezen. Dit geeft je een goed idee van wat je van het boek kan verwachten en of het de moeite waard is om te kopen. Je kan ook vrienden en familieleden om aanbevelingen vragen als geen van deze recensies je persoonlijk aanspreekt.

5. Kijk hoe vaak mensen specifieke woorden noemen in elke recensie, zodat je ziet hoe vaak die woorden worden genoemd tijdens het lezen van dit specifieke boek. Bijvoorbeeld: “Oh mijn hemel. De kat zegt keer op keer ‘miauw”, zou duidelijk aangeven dat dit niet de beste keuze is voor iemand die op zoek is naar iets educatiefs over katten.

Hoe leren
kinderen lezen?

Spelenderwijs leren lezen kinderen vanaf 3 jaar vanaf 4 jaar, vanaf 5 jaar, vanaf 6 jaar, vanaf 7 jaar, vanaf 8 jaar.Het is interessant om te weten hoe kinderen leren lezen. Want lezen is een complex proces. Volgens ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet ontwikkelt de leesvaardigheid zich bij kinderen van binnenuit. Om het voor kinderen gemakkelijker te maken om te leren lezen, moeten we begrijpen hoe lezen werkt. Kinderen leren lezen in fasen:

  1. Woordherkenning
  2. Fonologisch bewustzijn (het vermogen om woorden op te splitsen in de samenstellende klanken)
  3. Decoderen (het vermogen om de klanken van woorden te koppelen aan hun letters)
  4. Vloeiendheid (het vermogen om snel en nauwkeurig te lezen zonder te haperen)

 

Helpen leren
lezen met plezier

Hoe help je je kinderen leren lezen, met plezier? Lezen is een belangrijke vaardigheid die alle kinderen onder de knie zullen krijgen.
Hoewel lezen voor sommige kinderen moeilijk kan zijn, kan het gemakkelijker worden gemaakt door een paar eenvoudige stappen te volgen:

Stap 1:

De eerste stap om je kind te helpen leren lezen is ervoor te zorgen dat het over de juiste woordenschat beschikt. Dit betekent dat je ze op jonge leeftijd aan verschillende woorden moet blootstellen en ervoor moet zorgen dat zij daarmee vertrouwd zijn voordat zij naar school gaan.

Stap 2:

Een andere belangrijke stap is om je kind elke dag hardop voor te lezen. Dit zal hen helpen een liefde voor boeken en lezen te ontwikkelen, wat hen zal aanmoedigen zelf te leren lezen. Voorlezen helpt kinderen ook hun luistervaardigheid te ontwikkelen en verbetert hun geheugen, wat essentieel is voor het leren van nieuwe dingen zoals lezen

Stap 3:

Je kan je kind ook helpen bij het leren lezen door spelletjes met hem of haar te spelen waarbij woorden worden geraden aan de hand van plaatjes of waarbij lettertegels worden gebruikt als onderdeel van een spel zoals Scrabble (een spel waarbij spelers woorden proberen te vormen op een bord).
Dit soort spelletjes helpt je kind te wennen aan het zien van letters in verschillende combinaties, zodat het niet meer zo’n overweldigende taak zal zijn als het zelf letters gaat leren lezen.

Kinderboeken kunnen voor kinderen een leuke manier zijn om nieuwe dingen te leren, en er zijn veel leuke educatieve kinderboeken.

Als je een kind hebt dat geïnteresseerd is in lezen maar niet weet waar te beginnen, dan kan een educatief boek de perfecte oplossing voor hem zijn. Dit soort boeken biedt lezers een kans om over verschillende onderwerpen te leren zonder het gevoel te hebben dat het werk is of dat ze te veel informatie in één keer krijgen.

Ze maken lezen ook leuk door kleurrijke illustraties op elke pagina te gebruiken, samen met leuke verhalen over bepaalde dieren of mensen waar kinderen graag over lezen, zodat ze enthousiast worden om meer te leren over iets nieuws!

2 simpele
oefeningen

Hierbij krijg je 2 laagdrempelige oefeningen om je kind op een leuke manier te helpen met het lezen:

  • Als je een verhaal leest met meerdere woorden op elke pagina, probeer dan letters in die woorden aan te wijzen terwijl je ze hardop zegt – dit zal je kind helpen zijn of haar letterherkenning-vaardigheden op te bouwen.
  • Laat je kind woorden herhalen nadat elke bladzijde is voorgelezen – dit helpt ook bij het leren van woordherkenning.

Meer tips om te
leren lezen

Leren lezen kan een van de spannendste dingen zijn die een kind overkomt.

Het opent een hele nieuwe wereld van mogelijkheden en is voor veel kinderen het begin van een levenslange liefde voor lezen.

Blog kinderen leukste kinderboeken leren lezen met Rik en Bram

Voor ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij het leren lezen, volgen hier de laatste 3 tips van deze blog:

  1. Probeer samen met je kind hardop te lezen en praat over wat je leest. Dit helpt kinderen bij het leren herkennen van woorden en letters (ze zullen woorden herkennen door ze te zien in plaats van ze te spellen).
  2. Lees kinderboeken met veel plaatjes, zodat kinderen kunnen genieten van het verhaal zonder te worstelen met de woorden op de pagina.
  3. Als je kind klaar is voor meer uitdagende boeken, gebruik dan beeldaanwijzingen tijdens het lezen om hem te helpen onbekende woorden of begrippen in de tekst zelf te ontdekken – zo leert hij zelfstandig te lezen.

Met veel plezier heb ik deze blog geschreven. Ik hoop dat je boordevol nuttige, waardevolle en vooral bruikbare tips en weetjes hebt gelezen!

Volg rikenbram_kinderboek op Facebook, Instagram en TikTok voor al het laatste nieuws!

Locatie

1506 CK
Zaandam, Nederland

Contact

Chantal at
theraeagency.nl

Nu al een van de leukste kinderboeken Rik en Bram ontmoeten een Astro Marshmallow | Letterherkenning | Leesbevordering | Leesplezier | Voorlezen

The Rae Agency Publisher Rik en Bram © 2022|All Rights Reserved|Privacy Policy| Algemene Voorwaarden The Rae Agency
KVK-nummer: 86731882|BTW nummer: NL004303431B26|IBAN: NL81KNAB0508202787